Wedstrijden & Tochten

TERUG
Saturday 12 August 2017 |
Race,  |
tristan |

Fastnet 2017 - De Alderney variant

Nadat Jan Maarten en ik na de aanbreng tocht in 2015 ook enthousiast raakten over de Fastnet besloten we zelf mee te willen doen aan deze oudste en grootste zeilwedstrijd ter wereld. Gelukkig is Gerard het er heel snel mee eens en al snel is met Ido, Govert en Josine de bemanning compleet. Hieronder een greep uit de verslagjes die ik dagelijks stuurde via de Iridium GO! naar het thuisfront.

Dag 1 - Zondag 6 augustus

Fastnet_Begin_dag_1

De Solent uit gekruist na de beste Fastnet race start van de Emily tot nu toe. De fotograaf in de helicopter waarmee ik contact had gelegd op Cowes kwam rond Needles speciaal langs ons gevlogen. Later bleken de foto’s voor de ietwat blasé Emily bemanning ietwat tegen te vallen zonder de beroemde Needles op de achtergrond. Nu we uit de bescherming van de Isle of Wight varen een rif gelegd en later op middag er weer uitgegooid.

We staan aan het eind van de avond 69e van de 86 in onze klasse. Zoals jullie hieronder kunnen zien zijn we daarna als enige van de 340 deelnemers onder het Casquets TSS doorgezeild. Uiteraard is dit een grote gok, de vraag is hoe dit gaat uitpakken. Inmiddels wat beroepsvaart bij de ingang voor hun van het TSS. Vannacht met Ido deze slag bijna tot in de haven van Alderney doorgezet en zagen Guernsey liggen dus we waren, ook volgens de telecom sms berichten, echt even in Frankrijk. Na de overstag gaan we geholpen door de stroming echt als een speer.

Fastnet_Eind_dag_1

De wachten in de avond en nacht zijn netjes ingedeeld, rond 20:00 begonnen Jan Maarten en Govert. Om middernacht namen Ido en ik het over. Josine is al sinds het verlaten van de Solent zeeziek helaas en heeft de nacht doorgebracht op het laagste punt in de boot.

Terwijl ik dit bericht aan het tikken ben vanaf de Fatboy, om mijn schouder een beetje rust te geven, eten we ontbijt met het door Ido vers gebakken brood.

Dag 2 - Maandag 7 augustus

Vandaag van Alderney Frankrijk weer richting Land's End gezeild. Toen we weer bij de Engelse kust richting Plymouth zeilden kwamen we ineens het hele deelnemersveld weer tegen na een hele nacht alleen gezeild te hebben. We lagen ineens vlak naast de qua handicap nummer 2 in onze klasse boot, Ithaka op plaats 29! Overal om ons heen ineens weer gelamineerde zeiltjes en langere en veel snellere bootjes. 

Ido kookte heerlijke risotto met witte wijn en champignons voor ons en we pakten een korte windstilte mee in de buurt van Lizard point.

Daarna de nacht in met wat buitjes daarna regenbogen, veel dolfijnen en uiteindelijk nog een korte windstilte mee gepakt.

Voorbij Land's End gekozen voor een koers onder het TSS naast Lands End door naar de Isles of Scilly nu we toch leuke eilanden aan het bezoeken zijn, even twijfelen we zelfs nog over een koers tussen de eilanden door.

Fastnet_Eind_dag_2

Helaas werd Jan Maarten ineens zeeziek nadat hij uit zijn kooi was gekropen om de 4:00 tot 8:00 ploeg af te lossen en zou dit de hele ochtend blijven. Aan het ontbijt van pancakes met spek zou het toch niet gelegen hebben?

Inmiddels de Isles of Scilly achter ons aan het laten voor de grote oversteek van zo'n anderhalve dag (hopen we) naar de Fastnet. De Keltische zee is al behoorlijk bumpy en vannacht gaat het waarschijnlijk nog iets aantrekken qua wind.

Lang door stuiteren en beuken dus maar het einde van aan de wind zeilen is dan wel in zicht. Het continue apenkooien binnen onder helling is dan voorlopig ook even voorbij helaas.

Eerst maar weer genieten van het verse brood met een beetje humus en tomaat nu!

Dag 3 - Dinsdag 8 augustus

Geen gekke impressies meer helaas door Jan Maarten, hij is nog steeds zeeziek.

Zeilwissel van genua 1 naar 2 en een rif in het grootzeil.

Ido heeft het rond thee tijd al over een borreltje. 

Jan Maarten en Josine die zich toch weer bij de ziekenboeg heeft gemeld liggen nu met zijn 2en hand en hand zeeziek in de kajuit, erg romantisch!

Besloten wordt om vlak na een windshift boven het west TSS overstag te gaan en koers naar het noord westen te zetten. Zee is nu wat ruwer maar na wat aanstalten weet ik wel wat aanstalten te maken uiteindelijk.

Met het wegvallen Jan Maarten en Josine wordt er besloten om de wacht indeling hetzelfde te houden. Govert en Gerard sturen van 19:00 tot 23:00 en Ido en ik van 23:00 tot 3:00.

In mijn wacht met Ido neemt de wind toe tot die beloofde 6 vlagen 7, in combinatie met de enorme golfen. 7 Meter golfen zoals iemand uit onze thuishaven, die daardoor helaas de start van de Fastnet nooit haalde, dat zou noemen. We besluiten midden in de nacht de genua 2 te verwisselen voor de genua 3. Govert en Gerard komen uit hun warme kooi om deze taak uiteindelijk succesvol tot een eind te brengen.

Heel de ochtend zal deze zee-staat en het straffe windje aanhouden. Naast ons zien we ook al oranje storm fokjes verschijnen. Gek genoeg zien we tegelijkertijd ook bootjes onder spi alweer terug scheuren. Wij hebben daar nu ook al heel veel zin in. Jan Maarten inspireert dit zelfs zo dat hij weer een stuk achter het roer kruipt.

Fastnet_Eind_dag_3

Dag 4 - Woensdag 9 augustus

Na een nacht de boot echt maximaal te hebben gepusht, soms leek het een Volvo boot zoveel klappen maakten we, lekt het helaas hier en daar wel een beetje boven de kooien en veel slaapzakken zijn hierdoor nattig. De aanhechting van de tafel heeft het door teveel misbruik door ons uiteindelijk begeven dus de nu losse tafel wordt verhuisd naar de hut in de punt.

Vlak voor 12en in de middag de genua 3 weer gewisseld voor genua 2 en grootzeil ontreeft om met een prachtig windkrachtje 4 richting Fastnet TSS te koersen. Gerard wil wel sturen maar Govert is ook net in The groove. Na een vrij zuidelijk route over de Keltische zee genomen te hebben is het leuk om weer veel bootjes om ons heen te zien.

Jan Maarten doet eindelijk weer gekke stemmetjes en er is weer een lekker borreltje met appel, druiven, geitenkaas en alcohol vrij bier.

Waarschijnlijk vanavond een bonen maaltijd maken zodat we op de terugweg straks lekkere pasta’tjes en buritos kunnen maken.

De hoop is om nog de vandaag de Fastnet rots te gaan halen.

Om 23:19 de Fastnet rots gerond! Enorme mijlpaal weer en vooral een enorm voorrecht! Uiteraard hebben we hier een lekker koel (alcohol vrij) biertje op gedronken. De boot is ook ineens een heel stuk leefbaarder na 4 dagen aan de wind zeilen, slapen, koken etc. gaan een stuk makkelijker ineens. Bovendien kunnen we voor het eerst deze reis de ziekenboeg echt helemaal opdoeken.

Na het ronden van de rots vrij snel spi gezet en we gaan als een speer, totdat de wacht van 4:00 uur aanbreekt. Vlak daarvoor valt de wind terug naar een kleine windkracht 2 jammer genoeg. Zo drijven we met een knoop of 3/4 weer terug de Keltische zee af.

Dan maar weer eens wat te eten maken in de hele vroege ochtend om maar wakker te blijven; romige tomaten soep met een stukje brood. Hopelijk brengt het zonnetje straks wat meer wind op. We gaan in ieder geval weer richting huis!

Fastnet_Eind_dag_4

Dag 5 - Donderdag - 10 augustus

Heerlijk weertje om de spullen aan boord te drogen en de stuurboord kooi uit te mesten en te luchten. De kaboutertjes hebben de rest van de boot en kombuis een beetje opgeruimd.

Ido is inmiddels al bezig met worstenbroodjes en Josine is als nieuw ontdekte licht weer zeilster weer eens achter het roer gezet. De wind is inmiddels gelukkig wel iets aangetrokken en we zijn rustig aan het afkruisen richting de Isles of Scilly.

Inmiddels begint Jan Maarten steeds meer protest op te werpen tegen de lang bewaarde en gekoesterde camembert. Nu hij bijna direct over zijn nek gaat als één van de koks al dreigt de ijskast te openen besluiten we hem nu maar snel op te eten.

We hebben nu ook een eerste echte satelliet telefoontje ontvangen. De RORC belde of we de Spellbinder of Wytch nog recent hebben gezien op AIS omdat zij hem sinds het ronden van de Fastnet rots niet meer gezien hebben. Zelf hebben we hem niet op AIS dus we doen een algemene oproep op de radio op kanaal 16 en 72 maar daar reageert helaas niemand.

Na bijna 24 uur spinakeren komt er rond 23:00 een eind aan omdat het onverwacht toch wat eerder harder gaat waaien. Ook de Spellbinder is nog steeds niet terecht blijkt uit een nieuw satelliet telefoontje en sms van Ocean One.

Om 1:00 wordt de shift overgenomen, het blijkt dat we met de genua 2 niet meer zo diep konden sturen en we halen uiteindelijk precies het noord oost topje van de TSS ten westen van de Isles of Scilly. Met als bonus een gevecht met een 67 footer uit een andere klasse, de Albatros. We zouden hem pas rond 10 uur 's ochtends weer inhalen nadat we de spi weer gezet hebben met een fijn ontbijtje met eieren en spek. Op naar een full English breakfast in Plymouth.

Fastnet_Eind_dag_5

Dag 6 - Vrijdag - 11 augustus

Zonnetje schijnt, het water is nat, lag ik maar thuis in mijn warme bad. Terwijl Jan Maarten vertelt over zijn nieuwe badkamer met vloerverwarming en inloop douche met softclose loopt de spi weer erg lekker en we gaan met een knoop of 6/7 op ons doel af. Per ongeluk op kanaal 16 gilt een boot naast ons van geluk omdat hij een concurrent na een nacht zeilen heeft ingehaald. Bedankt voor het goede zeil gevecht en deelt ondertussen nog mede dat ze het vanochtend gevierd hebben met jus met whiskey.

We maken in het kombuis en op de kaartentafel nog een laatste appeltaart nu we weer onder de Engelse kust zitten en om te vieren dat het nu echt de laatste dag op zee is.

Na een finale spi rak waarin we vaak snelheden boven de 10 knopen halen, iets wat voelt als een cadeau zo vlak voor de finish, besluiten we om achter de vuurtoren ten zuiden van Plymouth pas de spi weg te halen en de gijp te doen aangezien we de grote spi nog op hebben staan en er eigenlijk teveel wind staat om met de spi te gijpen. Hierdoor worden we helaas wel net nog ingelopen door de eerder genoemde Albatros, de boot waar we al sinds de Scillies mee racen.

Na de gijp stuur ik nu recht naar de finish en we blazen met slecht zicht recht op Plymouth af. Dit voelt voor mij als een heel bijzonder en bevoorrecht moment met deze crew en deze prachtige boot. Op het allerlaatste moment verschijnen eindelijk de lampjes van de boeien en gaan we bij de golfbreker over de finish met een luide duidelijke toeter om 22:43:59 op de 57e plaats.

Na een week op zee is het nu alleen nog zoeken naar de landvastjes en hoe we de motor ook alweer moesten starten. Op naar de borrel!

Fastnet_Eind_dag_6

Categorie├źn

Over dit blog

Op deze pagina proberen we alle avonturen met de Emily bij te houden.

Voornamelijk voor ons zelf maar uiteraard ook om anderen te laten mee genieten van alle prachtige tochten en races.

Reacties en andere toevoegingen worden vanzelfsprekend bijzonder gewaardeerd.